Tips voor de ideale garderobe

Een hele kast vol, maar niets om aan te trekken. Ken je dat? Kies dan voor minder kleding en laat je inspireren door de 80/20 methode: een kledingkast gevuld met basisstukken aangevuld met opvallende items die je goed kunt combineren, zonder er al te lang over na te denken.

80% Tijdloos

Wat houdt de 80/20 methode precies in? Het principe is eenvoudig, je verdeelt je kledingbudget in twee delen. Tachtig procent van je kledingbudget besteed je aan essentiële stukken die je nodig hebt voor jouw basisgarderobe. Dit zijn de items die op lange termijn je garderobe verrijken. Denk aan een jeans met fijne pasvorm, een wit overhemd, t-shirts in je favoriete kleuren, een blazer jasje, een comfortabele sweater enzovoorts. Daarbij doe je onderzoek naar welke basisstukken jij het meeste draagt, van welke merken en welke materialen. Zo’n basis is een uitkomst, want op die manier ontstaan er veel nieuwe outfits en combinaties.

20% On trend

De overige twintig procent mag je besteden aan spontane aankopen of aan trendgevoelige kledingitems. Meestal zijn dit de wat opvallendere stukken met bijzondere prints, details of in trendy kleuren, die je look net wat extra’s geven. Denk aan experimentele trends die je wil proberen, unieke vondsten en andere items die je op dat moment leuk vind.

Een ideale garderobe volgens de 80/20 methode

De ideale garderobe

Met deze verdeling breng je meer balans in de kledingkast en werk je aan een zorgvuldig samengestelde garderobe met basisstukken (zie ook deze blogpost met tips voor het samenstellen van een basisgarderobe). Tegelijkertijd voel je je niet beperkt als je dat ene unieke shirtje wilt kopen of elk ander interessant item dat je ook tegenkomt. Er is dus ook genoeg ruimte voor ongeplande aankopen, wat het behapbaar maakt zonder al te strenge regeltjes.

Photo by Unsplash

Written by scandistyle

Scandistyle is een online magazine over al het moois dat Scandinavië te bieden heeft. Van mode tot interieur, bijzondere winkels en merken, maar ook ontwerpers met aandacht voor vakmanschap en oog voor kwaliteit.