Zo creëer je een Scandinavisch interieur

Scandinavische interieurs spatten eruit door zijn eenvoud. Lichte kleuren wisselen zich af met moderne vormen en natuurlijke materialen. De simpele stijl in je interieur straalt rust uit en bovendien is het ook de manier om je huis groter te laten lijken. We geven je 10 tips om een Scandinavisch interieur te creëren.

Scandinavisch interieur houten vloer
foto: cocolapine

Houten vloer

Hout speelt een belangrijke rol binnen een Scandinavisch interieur en dan vooral de houten vloer. Varierend van wit hout tot licht grijs, van licht bruin tot donker bruin. Je kunt gebruikmaken van veel verschillende soorten hout en dit combineren met bijvoorbeeld een zacht vloerkleed of andere moderne elementen.

 

Scandinavisch interieur witte muren
foto: happygreylucky

Witte muren

Een andere kenmerk van een Scandinavisch interieur zijn de witte muren. Ze creëren een goede basis voor een minimalistische look. Bovendien zorgt een witte muur ervoor dat de nadruk komt te liggen op het kunstwerk, de ingelijste foto of andere wandversiering aan de muur. Witte wanden zorgen ook voor meer licht in huis, iets waar de Scandinaviërs heel bewust van zijn tijdens de lange, donkere wintermaanden.

 

Scandinavisch interieur natuurlijke materialen
bron

Natuurlijke materialen

Dat Scandinaviërs houden van de natuur is goed terug te zien in het interieur. Hoewel de Scandinavische woonstijl licht en clean is, geef je met natuurlijke en pure materialen je huis een rustige en warme uitstraling. Maak gebruik van hout, riet, jute en rotan wanneer je back to basic gaat. Ook fijn: natuurlijke materialen zijn vaak duurzaam, doe je ook nog eens iets goeds voor het milieu.

 

Scandinavisch interieur neutrale kleuren
foto: avenue

Neutrale kleuren

Neutrale kleuren en tinten voeren vaak de boventoon in Scandinavische interieurs. Denk aan wit, beige, licht grijs, bleke pasteltinten en zachtroze. Zachte texturen voegen warmte en frisheid toe in de minimalistische stulp. Houdt het bij één of twee statement kleuren en laat de rest monochroom.

 

Scandinavisch interieur licht

foto: avenue

Verlichting

Scandinavische landen hebben lange en donkere winters, daarom is licht in huis erg belangrijk. Scandinaviërs geven de voorkeur aan hanglampen, gloeilampen, spotjes en kaarsen die zorgen voor sfeer in huis.

 

Scandinavisch interieur moderne meubels

Moderne meubels

Een Scandinavische interieur is ook te herkennen aan de moderne meubels. Varierend van ronde tafels, metalen bijzettafels en natuurlijk de bekende Eames stoel. Ook de statement fauteuil is zeer geliefd bij onze Noorderburen. Het liefst een exemplaar met houten leuningen voor een modern effect.

 

Scandinavisch interieur grafische prints

bron

Grafische prints

De minimalistische, maar ook stoere look in Scandinavische huizen wordt gecreëerd door grafische prints op bijvoorbeeld kussen, vloerkleden en in het behang. Hierbij kan je denken aan ruitjes, streepjes, rondjes en hoekjes. Wissel verschillende prints met elkaar af voor een uniek resultaat.

 

Scandinavisch interieur eenvoud

bron

Eenvoud

Geen indrukwekkende eyecatchers en uitbundige kleuren: het draait bij de Scandinavische stijl om eenvoud en rust. Beperk decoratie daarom tot een minimum.

 

Scandinavisch interieur grijze bank

bron

Grijze bank

Als er één meubel dat gegarandeerd in bijna elk Scandinavisch interieur te vinden is, dan is het wel de grijze bank. Niet zo gek, want het grijze meubel is eenvoudig te combineren met andere materialen en kleuren. Bovendien vormt het de ideale basis van de woonkamer.

 

Scandinavisch interieur keuken

foto: homeyohmy

Open keuken

Scandinaviërs zijn dol op moderne witte open keukens. Vaak is er gebruik gemaakt van zachte kleurcontrasten (een licht front met een houten aanrechtblad) en ze geven je huis een warme uitstraling. Gebruik lagere kasten en voeg eventueel wat open rekken toe om al je mooie dingen in op te bergen.

 

Written by scandistyles

Scandistyle is een online magazine over al het moois dat Scandinavië te bieden heeft. Van mode tot interieur, bijzondere winkels en merken, maar ook ontwerpers en bloggers met aandacht voor vakmanschap en oog voor kwaliteit.