Tips om een basisgarderobe samen te stellen

Trends komen en gaan. Blijft de ene trend nog een of meerdere seizoenen hangen, is de ander alweer uit. Een basisgarderobe is daarentegen de overtreffende trap. Zo bestaat een basisgarderobe uit items die alle tijden doorstaan en ons nog vele jaren gezelschap zullen houden. Niet voor een seizoen, maar voor jaren.

Een goede stapel basics vormt de basis in je kledingkast, maar waar begin je bij het selecteren van broodnodige basics en hóe kies je de juiste basisstukken? In deze blogpost delen we tips voor het samenstellen van je eigen basisgarderobe.

Een basisgarderobe samenstellen: hoe begin je?

Klinkt logisch, maar bekijk je kledingkast. Doe een grondige check en inspecteer welke basisstukken nog ontbreken en waarmee je de rest van je kledingstukken goed kunt combineren. Welke items trek je veel aan en welke niet? Welke stoffen vind je fijn en van welke merken zijn deze items? Onderzoek je eigen kledingkast van top tot teen.

Maak daarna een lijst van basics die je echt nodig hebt en beslis welk item voorrang moet krijgen. Die lijst houd je bij je, al is het in gedachte.

Ga voor tijdloos en neem de tijd

Neem de tijd om je basisgarderobe op te bouwen. Alles in één keer aanschaffen kan namelijk leiden tot miskopen, en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Bouw het beetje bij beetje op. Soms kost het meer tijd om de juiste variant te vinden. Bekijk kleding daarom met een kritische blik en wees selectief met wat je koopt.

De pasvorm

Omdat je basics vaker draagt, is het belangrijk om te letten op pasvorm. Als je items weet te vinden die goed passen bij je lichaam, heb je dubbel zoveel plezier van je basisstukken. Kies dus voor een fit en snit waar je erop je best uitziet en comfortabel in voelt.

Hulp nodig? Vraag tijdens een pas-sessie je vriendin om haar ongezouten mening. Of maak foto’s van jezelf in verschillende kledingstukken, vooral de achterkant is belangrijk, want de rug en billen zijn lastige plekken om kleding aansluitbaar te krijgen. Nog een tip: let goed op hoe andere mensen met een vergelijkbaar figuur het aanpakken. Vaak valt bij anderen iets sneller op dan bij jezelf.

Kwalitatieve stoffen

Minstens net zo belangrijk als het vinden van het juiste silhouet is het vinden van een goede stof. Zo kan een t-shirt er wel leuk uitzien, maar als het na een paar keer wassen al valig wordt of uit elkaar valt heb je er niet zoveel aan. Kies liever voor een kledingstuk van degelijke kwaliteit, waar je langer mee kunt doen en ook mooi blijft, wasbeurt na wasbeurt.

Stoffen als viscose, modal, katoen, zijde en kasjmier zijn sowieso een goede aanvulling voor je garderobe. Ze zijn duurzaam en passen in het rijtje van klassiekers die lang meegaan.

Basiskleuren

Wit, zwart, grijs en beige zijn altijd een goede keuze voor basics. Deze neutrale tinten kan je eindeloos combineren en kun je ook het langste door dragen. De rest van je garderobe kun je hierop verder uitbouwen met andere kleuren en prints.

Je droombasisstuk gevonden? Koop hem dan in meerdere kleuren of uitvoeringen. Lijkt misschien wat overdreven, maar het scheelt je wel weer een zoektocht als je favoriete item versleten is.

Ken je klassiekers

Met alle basisstukken in je kledingkast grijp je nooit meer mis. Hier vind je een overzicht van goede kledingstukken om mee te beginnen. Met deze essentials creëer je een goede basis om je garderobe verder uit te breiden met andere stukken.

 

Tips om een tijdloze basisgarderobe samen te stellen

 

Written by scandistyle

Scandistyle is een online magazine over al het moois dat Scandinavië te bieden heeft. Van mode tot interieur, bijzondere winkels en merken, maar ook ontwerpers met aandacht voor vakmanschap en oog voor kwaliteit.