Vijf Scandinavische sieraden ontwerpers

Op zoek naar dat ene uniek sieraad, die felbegeerde oorbel of delicate ketting voor net dat beetje je ne se quoi… We maakte een selectie van vijf bekende en minder bekende juwelen ontwerpers uit Scandinavië.

5 Scandinavische sieraden ontwerpers op een rij

Scandinavische sieraden ontwerpers Sophie Bille Brahe

Sophie Bille Brahe

Het is alweer tien jaar geleden sinds de Deense ontwerper Sophie Bille Brahe haar eerste Croissant de Lune en welbekende mono-oorbellen ontwierp. Een eenvoudige rij diamanten die lijn van het oor volgt. De oorbel is geïnspireerd door haar voorouder Tycho Brahe en presenteert de ingetogen benadering van luxe voor de ontwerper. “Ik wilde dat mijn werk een industrieel gevoel kreeg, zelfs hoewel het allemaal handgemaakt was” legt ze uit.

De minimalistische stijl van Sophie Bille Brahe wordt verrijkt door de verhalen die ze vertelt door haar creaties. “De dingen die ik gebruik in mijn collecties, de motieven, zijn altijd vanuit een persoonlijk oogpunt” zegt de ontwerper. In 2013 begon ze te werken met parels, nadat haar moeder een parelketting had gegeven om de geboorte van haar kind te vieren. Sophie’s collectie voor de lente en zomer is geïnspireerd door een boek dat ze erfde over bloemen en hun vermogen om gevoelens te uiten. “Het enige dat je kunt doen, is proberen iets te bieden dat heel anders en persoonlijk is” zegt ze. “Iets dat op één of andere manier belangrijk voor je is en dan hopen dat dat ook belangrijk is voor anderen”.

Shop Sophie Bille Brahe

 

Scandinavische sieraden ontwerpers Annie Berner

Annie Berner

Na haar stage bij het New Yorkse merk Dannijo, startte Annie Berner in 2016 haar gelijknamige label in haar geboortestad Oslo. Annies collectie was direct een hit bij sieradenredacteurs. Een levendige en zelfverzekerde collectie met zilveren, gouden kettingen en oorbellen in golvende vormen. Sindsdien is ze één van de meest veelbelovende jonge sieradenontwerpers die vandaag de dag werken. Annie Berners’ sieraden zijn te herkennen aan het mediterraanse tintje. Tegelijkertijd is er ook een duidelijke link naar de moderne Noorse ontwerpers uit de jaren ’60. De sieraden uit Scandinavië hebben een reputatie van minimalistische ontwerpen, maar Berner wijst erop dat de simplistische esthetiek pas in het afgelopen decennium wortel heeft geschoten. “In de goede oude tijd waren Scandinavische sieraden sterker, waar ik veel meer de voorkeur aan geef.”

Shop Annie Berner

 

Scandinavische sieraden ontwerpers Pernille Corydon

Pernille Corydon

Pernille Corydon staat bekend om haar kleine, alledaagse sieraden met een simplistische en onderscheidende touch. Sinds de oprichting in Denemarken in 2007 is Pernille Corydon verbonden aan Scandinavische eenvoud. Haar interesse in vorm en creativiteit is altijd al een deel van haar leven geweest. In 2008 begon ze met het ontwerpen en produceren van sieraden in Denemarken. “Creatie is mijn grootste passie. Ik zie constant nieuwe mogelijkheden en vormen. De drang om te creëren is altijd al deel van mij geweest. Ik vind mijn inspiratie in mode, architectuur, meubels, natuur en in mensen. Ik ben erg oplettend, ik zie overal details die mij inspireren,” aldus Pernille Corydon. Sieraden van haar hand worden gekenmerkt door de Scandinavische eenvoud en geometrische vormen. De stukken zijn stijlvol, vrouwelijk en tijdloos.

Shop Pernille Corydon

 

Scandinavische sieraden ontwerpers Maria black

Maria Black

Toen de Deense ontwerper Maria Black de Monocle-oorring uitbracht in 2010 bracht ze flink wat verbazing. “Mensen keken verwonderd en vroegen zich af ‘wat is dat?'” zegt de ontwerper. Het was een eenvoudig ontwerp, maar het daagde status-quo nog steeds uit. Ergens tussen de commerciële juwelen van die tijd en de hardcore-stijl van Stephen Webster en Shaun Leane.

Met haar unieke en spraakmakende ontwerpen is “grenzen verleggen van wat sieraden zijn en kunnen zijn” voor Maria Black een mantra geworden. Maria is gespecialiseerd is in ear cuffs en trompe l’oeil oorbellen die eruit zien alsof je meerdere piercings hebt. Maria ontwerpt voor alle delen van het lichaam, hoewel het oor haar favoriete speelveld blijft. “Je kunt verschillende gaatjes doorboren en je kunt er dingen in haken, voor mij zijn de mogelijkheden eindeloos.” Haar esthetische aantrekkingskracht is ook sterk beïnvloed door haar tijd in Londen. “Ik hou van de eenwording tussen de twee” legt ze uit “minimalistische sieraden met een beetje een attitude.”

Shop Maria Black

 

Scandinavische sieraden ontwerpers Jane Koenig

Jane Kønig

Ontwerper Jane Kønig uit Denemarken studeerde in 1986 af als kledingontwerper aan de Danish Design School. Tijdens haar cursussen creëerde Jane sieraden voor haar projecten en werden sieraden haar favoriete werkterrein. De Scandinavische sieraden ontwerper opende in 1989 haar allereerste winkel in het centrum van Kopenhagen. Vandaag de dag worden haar sieraden wereldwijd verkocht in geselecteerde winkels. Wanneer Jane Kønig ontwerpt, doet ze het met passie en op basis van persoonlijke inspiratie. Het sieradenuniversum is speels en eclectisch. Al haar werken zijn tijdloos en klassiek met een geheel eigen twist. De filosofie van Jane Kønig is om vrouwen uit te dagen om unieke sieraden te dragen en te experimenteren met hun looks.

Shop Jane Kønig

 

Bron: vogue en culturetrip

Written by scandistyles

Scandistyle is een online magazine over al het moois dat Scandinavië te bieden heeft. Van mode tot interieur, bijzondere winkels en merken, maar ook ontwerpers en bloggers met aandacht voor vakmanschap en oog voor kwaliteit.