De 8 meest duurzame stoffen en materialen

Photo by Unsplash

Stoffen en materialen van goede kwaliteit zijn een investering voor je garderobe. Ze zijn duurzaam en passen in het rijtje van de tijdloze klassiekers. We zetten de belangrijkste duurzame stoffen op een rij, van meest duurzaam naar minder duurzaam.

Lyocell en Tencel

Lyocell, ook wel bekend onder de naam Tencel, is een duurzame vezel die gemaakt wordt van houtsnippers van de eucalyptusboom. De stof heeft een luxe uitstraling en heeft een subtiele glans waardoor het net valt als zijde. Het is daarbij één van de milieuvriendelijkste stoffen. Daardoor is lyocell een goede basisstof om voor te kiezen voor in je garderobe. Lyocell is een ademend en zacht materiaal. Deze eigenschappen zijn fijn voor kledingstukken die direct op de huid liggen zoals t-shirts en overhemden.

Hennep

Vezels van hennep zijn tien keer sterker dan de vezels van katoen. Daardoor is kleding van hennep erg sterk en gaat lang mee. Een nadeel is dat hennep stof vaak stug is en dus moet het nabewerkt worden of vermengd met andere stoffen.
 Door hennep te mixen met biologisch verbouwd katoen, ontstaat een stof die zacht aanvoelt, maar toch sterker is dan katoen. Vaak gebruiken ze een combinatie van hennep en biologisch katoen, zodat de kleding mooi valt en zacht aanvoelt. In het rijtje met duurzame stoffen scoort Hennep hoog in milieuvriendelijkheid. Er komt namelijk weinig water en land aan te pas en er zijn geen schadelijke chemicaliën in de productie nodig.

Linnen

Linnen staat bekend om de lichte, ademende en unieke textuur die vooral in de zomer gedragen wordt. De stof reguleert de lichaamstemperatuur en voelt fijn aan op de huid. De linnen stof is afkomstig van de vlasplant. Voordat een linnen kledingstuk verkocht kan worden gaat er een heel proces aan vooraf. De vlas wordt eerst geplukt, daarna gedroogd en dan worden de bruikbare vezels uitgezocht en kan er gespannen worden. Enige nadelen van linnen is dat het snel kreukt en minder sterk is dan katoen.

Viscose

Deze kunstmatige vezel is vergelijkbaar met katoen, maar is dan minder stevig. Viscose is een stof die zacht aanvoelt en goed vocht opneemt. Daarbij is het luchtdoorlatend en daardoor een fijne stof om te dragen in de zomer. Viscose wordt gemaakt van natuurlijke houtvezels, maar helaas is het bewerkingsproces van deze natuurlijke grondstof een chemisch proces. Een goed alternatief van viscose is lyocell waarbij geen chemicaliën gebruikt maar hergebruikt worden.

Biologisch katoen

Katoen is een van de meest populaire stoffen en dat is niet voor niets. Het is zacht, veelzijdig, goede kwaliteit en relatief betaalbaar. Katoen wordt gemaakt van de zaadpluis van de katoenplant. Voordat een kledingstuk klaar is voor de verkoop gaat er een heel proces aan vooraf. De katoen wordt geplukt, gedroogd, ontpit, gestapeld, geverfd, gesponnen en uiteindelijk ontstaat er een nieuw kleding item.

Katoen zit comfortabel, behoudt zijn vorm en is een sterke stof die lang mooi blijft. Jammer genoeg is katoen ook vervuilend voor het milieu door chemische middelen die gebruikt worden bij de productie. Gelukkig zijn er steeds meer merken die biologisch en gerecycled katoen verkopen.

Andere duurzame stoffen en materialen

De stoffen in onderstaande lijst zijn niet zo duurzaam in productie. Maar door de goede kwaliteit kunnen deze eindeloos worden gedragen en gaan ze langer mee, en dat is ook een vorm van duurzaamheid.

Alpaca wol

Alpaca wol is afkomstig van de alpaca schaap, die behoort tot de lama familie. Deze wolsoort is zijdezacht, glad en soepel en het prikt minder dan gewone wol. Het is vrij van lanoline wat de stof hypoallergeen maakt. Alpacawol behoort tot de meest luxe wol soorten en wordt ook  vergeleken met mohair en kasjmier. Alpaca heeft heel sterke vezels en gaan een leven lang mee. Daarbij is alpaca een milieuvriendelijk alternatief voor cashmere.

Merino wol

Merino wol is een bijzonder soort wol dat je zowel in de winter als de zomer kan dragen. Het is anders dan gewone wol, merino wol jeukt niet en voelt ook zachter aan. Merinowol is afkomstig van merinosschaap en staat bekend om de hoge kwaliteit. Daarnaast heeft merinowol een brandwerend vermogen, statische weerstand, ademend vermogen en een natuurlijke waxlaag lanoline. Deze waxlaag zorgt ervoor dat de wol soepel aanvoelt en geurvij blijft, zelfs na een aantal draagbeurten. Een nadeel van merinowol is de milieu-impact op de aarde omdat het zorgt voor meer CO2 uitstoot met betrekking tot het onderhoud van de schapen.

Zijde

Naast katoen en wol is zijde één van de meest gebruikte duurzame stoffen in de modeindustrie. Niet zo gek, want deze stof is soepel en glanzend van nature. Zijde kreukt nauwelijks en voelt comfortabel op de blote huid door de zachte structuur. Zijde is een dierlijke vezel afkomstig van de cocon van de zijderups. Deze rupsen spinnen een cocon en maken zijden draadjes. Voordat de rupsen uitgroeien tot vlinder worden zij in een bad met warm water gelegd zodat de draden tot garen gesponnen kunnen worden. De rupsen overleven dit helaas niet. Door het productieproces is zijde een kostbare stof. Maar er zijn ook andere soorten zijde waarbij er netjes wordt gewacht totdat de rupsen hun cocon hebben verlaten als vlinder. Dat gebeurt op speciale farms of door het verzamelen van lege cocons van zijderupsen die gekweekt worden.

Bron informatie: Brandmission

Written by scandistyle

Scandistyle is een online magazine over al het moois dat Scandinavië te bieden heeft. Van mode tot interieur, bijzondere winkels en merken, maar ook ontwerpers met aandacht voor vakmanschap en oog voor kwaliteit.