Tips voor het kopen van de perfecte spijkerbroek

Je hebt vast wel een kledingstuk in je kast hangen dat je vaak draagt. Een wit t-shirt of overhemd die heerlijk zit en waar je het liefst in wil wonen. Fijne basisstukken die je wel honderd keer kunt wassen en gewoon mooi blijven. In deze rubriek ‘basisgarderobe gids’ delen we onze tips voor het vinden van het perfecte basisstuk. Waarop je kan letten bij het kopen van een kledingstuk en hoe je kwaliteit onderscheid van kwantiteit. Want liever een item dat voor jaren meegaat, dan een kledingstuk die je na een seizoen alweer weg kunt gooien.

Tips voor het kopen van de perfecte spijkerbroek

De perfecte spijkerbroek

Vorige keer namen we het witte overhemd onder de loep, ditmaal is het de beurt aan de spijkerbroek. Een item waar je alle kanten mee op kunt en de basis vormt voor bijna iedere look. Door het grote aanbod en de verschillende varianten is er voor ieder wat wils.

Een goed zittende jeans is altijd een goede investering. Alleen is het vinden van een perfecte jeans best lastig. Tien keer jezelf het pashokje in wurmen om steeds weer te concluderen dat de spijkerbroek niet mooi zit of weer te strak is. Om je op weg te helpen, delen we tips waar je op kan letten bij het kopen van de meest geschikte jeans.

Pasvorm

De jeans vind je veel verschillende modellen, wassingen en pasvormen. Kies voor een pasvorm die het beste bij je lichaam past. Ieder figuur vraag om een ander model jeans. Het is belangrijk om een jeans te kiezen waar jij je comfortabel in voelt. Neem daarom de tijd om je favoriete exemplaar te vinden.

Tips voor het kopen van de perfecte spijkerbroek

Skinny jeans
Deze jeans is het meest bekend van allemaal. Deze broek valt aansluitend en de pijpen lopen smal naar de enkels. Het model accentueert je benen en is goed te combineren met hoge laarzen.

Straight leg jeans
De broekspijpen van deze spijkerbroek lopen recht naar beneden. De straight leg is een klassieker onder de spijkerbroeken en past bij veel lichaamsvormen.

Flared jeans
Deze jeans met wijd uitlopende pijp is geïnspireerd op de hippie-broek uit de jaren zeventig. Een flared jeans laat je je benen optisch langer lijken, het benadrukt je rondingen en zorgt voor een mooi gevormd silhouet.

Hoge taille jeans
Met deze spijkerbroek leg je het accent op je taille en maakt je benen optisch langer. De hoge taille jeans laat je rondingen goed uitkomen en zitten vaak erg comfortabel.

Lage taille jeans
In tegenstelling tot de hoge taille valt de lage taille juist extra laag onder je heupen. Deze type jeans laat je figuur goed uitkomen en maakt je benen optisch korter.

Cropped jeans
Dit is een kortere variant die een stuk boven je enkels uitkomt. Deze broek kan ervoor zorgen dat je benen korter lijken, maar in combinatie met hakken lijken je benen langer.

Boyfriend jeans
Loose fit jeans zijn nonchalant en comfortabel. De boyfriend jeans valt laag op de heupen en komt vaak met slijtage plekken. Het silhouet van de boyfriend jeans is baggy en pijpen zijn iets smaller aan de onderkant.

 

Minder dan 3% elastaan

Niet alleen de pasvorm is belangrijk, maar ook het materiaal is van belang bij het kiezen van de perfecte spijkerbroek. Daarbij is het advies om te kiezen voor een jeans met een zo laag mogelijk percentage elastaan. Is dit minder dan 3%? Dan heb je een goede jeans te pakken. Hoe minder elastaan er in de jeans is verwerkt, hoe beter hij in model blijft en minder snel uit gaat lopen.

Spijker-goed

Spijkerbroeken waren vroeger altijd heel sterk en van 100% katoen gemaakt. Tegenwoordig worden jeans in lichtere stoffen gemaakt, meestal met elastaan voor de rek of met polyester. De beste kwaliteit is nog altijd de oorspronkelijke raw denim van 100% katoen. Dit is de onbehandelde, donkere denim die nog stug voelt. Als je deze voor het eerste draagt is die nog niet erg comfortabel, je moet deze broek namelijk echt inlopen. Het fijne aan de raw denim is dat deze geen behandelingen (wassingen) heeft ondergaan en ook langer meegaat.

Zakken

Check bij het kopen van een jeans of de kontzakken op de juiste plaats zitten. Zakken kunnen namelijk een enorm verschil maken. Zo laat een spijkerbroek met kleine kontzakken je billen voller lijken, en zorgen normale tot grote kontzakken voor kleinere billen. Kontzakken die lager zitten zorgen voor een optisch liftend effect en zakken die wat verder van elkaar zitten zullen je heupen breder laten lijken.

 

Wassingen

De spijkerbroek kom in velen verschillende wassingen. Van lichtblauw used tot dark washed denim. Elke jeans heeft een eigen, unieke bewerking. Met de wassing kun je bepaalde delen van je benen benadrukken of verbloemen. Hieronder zetten we de meest voorkomende wassingen op een rij.

Tips voor het kopen van de perfecte spijkerbroek

Raw wash
De raw denim is ongewassen en heeft weinig tot geen bewerkingen. Doordat deze jeans bijna geen wassingen heeft ondergaan is die in productie goedkoper dan veelal verwassen spijkerbroeken.

Stone wash
Voor deze wassing wordt de jeans gewassen met puimstenen die zorgen voor een vintage look en feel. Hoe grover de kiezel, hoe opvallender het effect.

Acid wash
De acid wash was onwijs populair in de jaren ’80 en wordt vaak gebruikt voor een gebleekte uitstraling. Deze wassing ontstaat door de chemicaliën die worden toegevoegd aan de puimstenen tijdens het wassen.

Used wash
Deze wassing is te herkennen aan de slijtageplekken en lichte kleurverschillen op de jeans. Door dit effect lijkt het alsof de jeans al langere tijd gedragen is.

Bleached wash
Bij de bleached jeans wordt er tijdens het wassen bleekmiddel toegevoegd om het slijtingsproces te versnellen. Door deze bewerking krijgt de jeans een hele lichte wassing.

Whiskers wash
Het whiskers effect zorgt voor lichte verkleuringen op de jeans, rondom de gulp en knieholten.

Shop suggesties voor de perfecte spijkerbroek

Als je lang plezier wil hebben van je spijkerbroek is het aan te raden om te kiezen voor een jeans in de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven. Daarbij hoeft een goede spijkerbroek niet heel veel geld te kosten. We maakte een selectie van spijkerbroeken welke gemaakt zijn van katoen (met een klein percentage elastaan) waardoor ze langer meegaan en mooi blijven. Dat maakt het makkelijker om jouw perfecte spijkerbroek te vinden.

 

Bron: milieucentraal

Written by scandistyle

Scandistyle is een online magazine over al het moois dat Scandinavië te bieden heeft. Van mode tot interieur, bijzondere winkels en merken, maar ook ontwerpers met aandacht voor vakmanschap en oog voor kwaliteit.